Prednosti autosjedalica u suprotnom smjeru u stvarnim životnim situacijama

Objavljeno

Osmišljene za stvarni život, a ne samo za laboratorijske testove: autosjedalice u suprotnom smjeru štite vaše dijete u svakoj situaciji

Školjka sjedalice i naslon za glavu djeluju kao zaštitni oklop za najosjetljivije dijelove tijela djeteta u frontalnim sudarima koji su najčešći tip sudara i uzrok ozbiljnih ozljeda. U osnovi, sve autosjedalice u suprotnom smjeru imaju pojas u 5 točaka koji smanjuje rizik da dijete isklizne iz pojasa u sudaru i tako smanjuje rizik od ozljeda opasnih po život.

Zaštita školjke sjedalice uvijek je prisutna kada koristite autosjedalicu u suprotnom smjeru, štiteći dijete u bilo kojem trenutku – bez obzira na brzinu automobila ili intenzitet sudara ili oštrog manevra kočenja. U BeSafeu želimo da naše autosjedalice funkcioniraju u stvarnom životu, a ne samo u testnim situacijama.

Brojne nesreće u stvarnom životu također nisu tako ‘jednostavne’ kao test sudara koji testira samo jednu točku sudara. U stvarnosti se često događa da prvo udarite u neki predmet ili drugo vozilo, a zatim u cestovnu barijeru ili čak drugo vozilo.

Autosjedalica koja se koristi u suprotnom smjeru pruža vašem djetetu zaštitu s više strana – konstrukcije sjedalice, školjke sjedalice i naslona za glavu u svakoj točki udara, bez obzira na to koliko udara  ima ili koliko dugo nesreća traje.

Kako se autosjedalice u suprotnom smjeru ponašaju u bočnom sudaru?

Autosjedalice u suprotnom smjeru osim što nude optimalnu zaštitu kod frontalnih sudara, imaju izvrsne rezultate u bočnim sudarima. Bočni udari su drugi najčešći izvor ozbiljnih ozljeda ili smrti u prometnim nesrećama. Za razliku od testova sudara, većina bočnih sudara u stvarnom životu ne događa se pod kutom od točno 90° sa bočne strane, već pod različitim kutevima. Osim toga, vozač obično vidi bočni udar (čak i samo u kutu oka) i instinktivno koči, što dijete gura u zaštićeno područje sjedalice okrenute u suprotnom smjeru. U sjedalici okrenutoj u smjeru vožnje, dijete bi se pomaknulo iz sjedalice prilikom kočenja i tada bi bilo izloženo bočnim silama. 

Iz autosjedalice za novorođenče u autosjedalicu u suprotnom smjeru

Prema UN R129 regulativi koja će uskoro biti jedina aktivna regulativa u Europi i drugim zemljama, djeca MORAJU putovati okrenuta suprotno od smjera vožnje najmanje do 15 mjeseci starosti. Međutim, većinu trenutno dostupnih sjedalica grupe 0/0+ ( tzv. ˝jaje˝ ) djeca obično prerastu prije nego što navrše 15 mjeseci – u mnogim slučajevima čak i prije nego što dijete napuni 12 mjeseci.

Za roditelje koji žele kupiti sjedalicu u smjeru vožnje, to znači da zakonski ne smiju prijeći u takvu sjedalicu sve dok dijete ne napuni 15 mjeseci. Stoga preporučamo autosjedalicu u smjeru suprotnom od smjera vožnje kao sljedeću sjedalicu nakon sjedalice za novorođenče. Sve naše autosjedalice za malu djecu u suprotnom smjeru mogu se koristiti od 61 cm, što znači od približno 6 mjeseci starosti. Odabirom sjedalice koje se može koristiti u suprotnom smjeru, osiguravate i da vaše dijete putuje sigurno u svim okolnostima što je dulje moguće.

Udoban izbor za vaše dijete

Pojas u 5 točaka omogućava udobno sjedenje zato što djetetu ništa ne smeta i ne ograničava kretanje ruku. U većini BeSafe autosjedalica zahvaljujući Ergo-Move Shoulder Pads™  dijete čak ima dodatnu slobodu kretanja ruku.

Tema koja zabrinjava mnoge roditelje je što kada djetetove noge porastu. Imajte na umu da su djeca puno fleksibilnija od većine odraslih i vole sjediti u različitim položajima. Sjedenje u autosjedalici u suprotnom smjeru omogućuje im da mijenjaju položaj nogu: mogu ih primjerice postaviti na naslon sjedala vozila, pored autosjedalice ili sjediti prekriženih nogu. 

U autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje noge manje djece ne dosežu pod vozila, što znači da vise bez potrebne potpore. Dulje sjedenje s nogama koje vise iznimno je neugodno i stvara dodatno opterećenje na koljena djeteta. Stoga ne iznenađuje da djeca okrenuta u smjeru vožnje često guraju noge o naslon prednjeg sjedala, što može biti prilično neugodno za osobu koja sjedi naprijed.

“Autosjedalice okrenute u suprotnom smjeru zahtijevaju puno više prostora u automobilu” – mit!

Zašto? Iako mnogi roditelji tvrde da im u automobil ne stane velika sjedalica u suprotnom smjeru, ne uzimaju u obzir da čak i sjedalica okrenuta u smjeru vožnje zahtijeva puno prostora ako se ispravno postavi. Kada se koristiti sjedalica u smjeru vožnje, potreban je razmak od najmanje 55 cm između djetetove glave i prednjeg sjedala kako biste izbjegli teške ozljede glave uslijed sudara. Naravno, veličine i konstrukcije autosjedalica se razlikuju, ali ako uzmete u obzir tih 55 cm, generalizirano mišljenje da sjedalice okrenute u suprotnom smjeru zahtijevaju puno više prostora od sjedalica u smjeru vožnje je u potpunosti pogrešno.

Lakše je imati na oku dijete koje je okrenuto u suprotnom smjeru nego dijete koje je okrenuto u smjeru vožnje – uz prave dodatke

Svi vjeruju da je lakše putovati s djecom okrenutom u smjeru vožnje jer ih roditelji mogu vidjeti kroz retrovizor i uvijek držati na oku bez potrebe da se okrenu – čime se povećava pasivna sigurnost. Međutim, ako je retrovizor podešen tako da se vidi stražnji prozor (što je preporučljivo zbog sigurnosti u prometu), nije moguće vidjeti manju djecu na sjedalici u smjeru vožnje. Roditelji se moraju nagnuti da bi vidjeli dijete, a čak i tada najvjerojatnije neće dobiti dobar pogled na svoje dijete.

Ako roditelji koriste sjedalicu u suprotnom smjeru s ogledalom, jednostavno mogu podesiti ogledalo tako da uvijek imaju dobar pogled na svoje dijete. Tako neće samo ostvariti kontakt očima, već će vidjeti većinu gornjeg dijela tijela djeteta, što omogućuje da stvarno vide što se događa straga bez da se moraju naginjati ili namjestiti retrovizor na pogrešan način.