Autosjedalice u suprotnom smjeru su 5x sigurnije

Objavljeno

Frontalne nesreće su najčešće nesreće i one u kojima su sile udara najozbiljnije

Prometne nesreće ne možemo predvidjeti. Umjesto toga, trebamo biti spremni ako do njih dođe, a najbolji mogući način je edukacija. Kada govorimo o sigurnosti u prometu, najgori scenarij koji se može dogoditi prilikom prometne nesreće je frontalni sudar. Takve nesreće su i najčešće nesreće, a u njima su sile pritiska i najozbiljnije, odnosno mogu imati najozbiljnije posljedice na zdravstveno stanje unesrećenih.

Kad je riječ o sigurnosti djece, najbolji način da se umanje posljedice frontalnog sudara svakako je postavljanje dječjih autosjedalica u suprotni smjer od smjera vožnje i odabir najbolje autosjedalice.

Putovanje u autosjedalicama u suprotnom smjeru uvelike će smanjiti stres na vratu

Ako su mišići djetetovog vrata podvrgnuti prevelikoj sili, što je slučaj pri frontalnom sudaru kad je dijete okrenuto u smjeru vožnje, posljedice mogu biti katastrofalne. Vožnja u suprotnom smjeru će znatno smanjiti stres koji se nanosi na vrat što pokazuju i slike ispod.

 

blank

U smjeru vožnje opterećenje na vrat 180–220 kg

U smjeru suprotnom od smjera vožnje opterećenje na vrat 40-60 kg

 

U situaciji kad dođe do sudara pri prosječnoj brzini kojom vozimo u gradu, od 50 km/h (31 mph), stres koji je nanesen na vrat djeteta koje teži 15 kg i sjedi u smjeru vožnje, bit će jednak 180-220 kg. Ako dijete umjesto toga sjedi u smjeru suprotnom od smjera vožnje, stres će se smanjiti na 40-60 kg. Osim znatno manjeg opterećenja, autosjedalica će zaštititi dijete od fragmenata koji pri sudaru lete u automobilu.

 

Djetetova glava i vrat najosjetljivije su točke na tijelu

                  blank    

Tijelo djeteta drugačije je od tijela odrasle osobe – zato je od velike važnosti promatrati sigurnost djeteta iz perspektive njega samog, a ne perspektive odrasle osobe. Najvažnija razlika je veličina glave. Dok kod odrasle osobe glava čini samo 6% tjelesne težine, kod djeteta starosti 5 mjeseci, glava predstavlja 25% tjelesne težine tj. čak četvrtinu ukupne težine.

Statistika govori sama za sebe

Nezavisne studije* o prometnim nesrećama koje su proveli Volvo i Folksam pokazuju da vaše dijete, do 4 godine starosti, ima 5 puta veće šanse za preživljavanje i/ili izbjegavanje ozbiljnih ozljeda ako sjedi okrenuto prema natrag odnosno ako koristite autosjedalice u suprotnom smjeru vožnje, a ne prema naprijed.

Volvo je proveo studije o prometnim nesrećama koje su pokazale:

  • Postavljanje autosjedalice u suprotnom smjeru znači sigurniju vožnju za vaše dijete – samo 8% djece koja su sjedila u suprotnom smjeru od smjera vožnje u dobnoj skupini 0-4 godine bila su ozlijeđena i trebala su medicinsku pomoć.
  • Istovremeno, studija je pokazala da je među djecom koja su sjedila u smjeru vožnje u istoj dobnoj skupini, čak 40% djece trebalo liječničku pomoć (usporedbu pogledajte na slici ispod).
  • To pokazuje da je korištenje autosjedalica okrenutih u smjeru suprotnom od smjera vožnje 5 puta sigurnije od korištenja autosjedalica okrenutih u smjeru vožnje

* Nezavisna istraživanja o stvarnim prometnim nesrećama pokazuju da vaše dijete, do 4 godine starosti, ima 5 puta veću šansu za preživljavanje i/ili izbjegavanje ozbiljnih ozljeda ako sjedi u smjeru suprotnom od smjera vožnje, za razliku od sjedenja u smjeru vožnje.

blank

* Izvor Volvo i Folksam

Plus Test

Švedska je vodeća u svijetu kada je riječ o sigurnosti djece u automobilu. Kao rezultat dugogodišnje predanosti unaprjeđenju sigurnosti djece uveli su uz standardna testiranja poput ADAC testa i Plus Test – jedan od najzahtjevnijih svjetskih testova za autosjedalice. Trenutno ne postoji velik broj autosjedalice koja su položile Plus Test – a zbog načina testiranja sve autosjedalice koje su ga prošle su autosjedalice koje se postavljaju u smjer suprotan od smjera vožnje.

Vožnja bebe u autosjedalici je zakon!

Od 5. kolovoza 2014. prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/2014), sva djeca do 150 cm visine moraju biti vezana u njima primjeren sustav vezanja, u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja, koji je pričvršćen za automobil. Iznimno se djeca visine između 135 i 150 cm smiju voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu.

Koju autosjedalicu kupiti?

BeSafe autosjedalice koje se mogu postaviti u suprotan smjer od smjera vožnje su: