Prvo izdanje NajNaj konferencije za roditelje

Objavljeno

Samo jednom u životu prvi puta postajemo roditelji. Ništa nam ne može unaprijed dočarati dubinu emocija koje ćemo osjećati prema svojem djetetu, ali ono što možemo intelektualno napraviti je educirati se kako bismo se što bolje pripremili na tu veliku životnu avanturu. S tom misijom, održali smo “Najnaj konferencija za roditelje” gdje smo okupili stručnjake i suradnike iz područja kao što su sigurnost djece u prometu, nošenje, postpartum, dojenje, motorički razvoj, dohrana i odgoj te sve zainteresirane roditelje male djece i one koji će to uskoro postati!

NajNaj konferencija za roditelje

U prepunoj dvorani hotela Zonar Zagreb, posjetitelji su iz prve ruke mogli čuti norveškog predavača Franka Lilleheila, koji je odgovorio na pitanje kako su skandinavske zemlje smanjile smrtnost djece u prometu, dok je Italina Benčević, Rodina savjetnica za autosjedalice i voditeljica projekta sigurnosti djece u prometu otkrila da je u Hrvatskoj 13% djece nepravilno vezano tijekom vožnje, a čak 55% djece nije uopće vezano!

Italina Benčević

“Djeca se ne bi smjela okretati u smjeru vožnje do minimalno 15 mjeseci, a preporučeno je i do djetetove sedme godine. Radi se o tome da djeca nisu minijaturni odrasli, nego imaju svoju fizionomiju. Ako je dijete okrenuto u smjeru vožnje – teška dječja glava leti prema naprijed i može doći do ozbiljnih ozljeda. Zato ne postoji važnija poruka od toga da djecu što duže vozite u sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje!”, rekao je Lilleheil, skandinavski stručnjak za sigurnost i dugogodišnji rukovoditelj razvoja BeSafe autosjedalica.

Frank Lilleheil

Predavanje stručnjaka i savjetnika

Bernadett Berecz, znanstvenica i savjetnica za nošenje iz Mađarske smatra nošenje našim evolucijskim naslijeđem te je naglasila njegovu važnost za dječji razvoj. “Predodređeni smo za to da nosimo svoju djecu. Nošenje djece doprinosi njihovoj termoregulaciji, razvoju motorike i intelektualnom napretku. Tijekom nošenja, pojačava se lučenje oksitocina i kod roditelja i kod djeteta što znatno reducira stres kod oboje. To će utjecati na djetetovu sposobnost da se lakše nosi sa stresom ubuduće u životu.”, tvrdi Berecz.

Bernadett Berecz

Trudnicama je posebno zanimljivo bilo predavanje savjetnice za dojenje Branke Mrzić Jagatić o izazovima dojenja na kojem je spomenula da je dojenje prirodno, ali i da je vještina koju uče i majka i dijete!

Branka Mrzić Jagatić

Roditeljima male djece bilo je korisno saznati više o ispravnom odabiru obuće za prve korake. Osim toga Matea Vitik iz Kiddo centra govorila je o važnosti prirodnog razvoja stopala te konceptu “bosonogog” hodanja koji je temelj pravilne posture tijela kasnije u životu. Još jedan izazovan period je i početak dohrane, a roditelji su od Nikoline Mamić dobili korisne savjete o tome “kako” jesti i kako se nositi s pritiskom očekivanja.

Matea Vitik
Nikolina Mamić

Postpartum edukatorica Una Pašić Gregović istaknula je: “Svaki put kad se rađa dijete, rađa se i majka.” te je dala savjete o tome kako se najbolje pripremiti za postpartum. Ines Kovač Ivanović, poznatija kao Strollerica upozorila je roditelje na što paziti pri izboru dječjih kolica.

Una Pašić Gregović
Ines Kovač Ivanović

Sadržaj za bebe i malo veću djecu

Predavanje “Na što nas u modernom odgoju nitko nije pripremio” Glorije Peranić bio je odličan uvod u okrugli stol naziva “Majčinstvo 3.0“ o izazovima modernog roditeljstva i očekivanjima od mama. U duhovitoj raspravi s kolegicama koju je vodila Nevena Rendeli Vejzović, publika je saznala i neka intimna iskustva poznatih mama Mirne Medaković Stepinac, Sonje Švajhler, Ingrid Divković i Nataše Janjić Medančić koje su zaključile da je podrška društva i okoline, a ne osuđivanje ono što je potrebno svim roditeljima.

Glorija Peranić
Okrugli stol Majčinstvo 3.0

Osim zanimljivih predavanja, na konferenciji su predstavljeni i proizvodi renomiranih tvrtki kao što su BeSafe autosjedalice, Ergobaby nosiljke, Metro i iCandy kolica, Baobaby pelice, Carriwell donje rublje za trudnice i dojilje, MODU igračke, b.box posuđe, Lassig korisne sitnice, a svi posjetitelji imali su priliku isprobati vrhunske najnaj.eu proizvode.

Naša misija

“Često čujemo kako je priprema pola posla, no kada ste roditelji četvero djece, priprema je sve! Ljubav prema sigurnosti prerasla je u distribuciju premium dječje opreme te možemo reći kako zaista razumijemo roditelje, dječji svijet i izazove s kojima se susreću. “Najnaj konferencija za roditelje” je ono što bismo suprug i ja voljeli da smo imali kad smo prvi put postali roditelji. Stoga smo odlučili omogućiti svim zainteresiranim roditeljima jedinstvenu priliku pripremiti se za što opuštenije, svjesnije i sigurnije roditeljstvo. To je moja misija, a mislim da je publika to prepoznala jer je odaziv bio nevjerojatan!.”, zaključila je Neda Zubović Mihaljević, organizatorica konferencije i vlasnica poznatog hrvatskog distributera dječje opreme Mikroedra.

Za više članaka o prvoj NajNaj konferenciji za roditelje posjetite Journal.hr, Roditelji.hr, bebe.hr, Maleokice.com.