Objavljeno

Znojenje djece u automobilu i u kolicima

Roditelji po dolasku na odredište i vađenju djeteta iz dječje autosjedalice često primjećuju da su djeca znojna čak i kada roditeljima u automobilu uopće nije bilo vruće. Djeci je najčešće mokra kosa i odjeća na vratu i leđima. Dječje tijelo u puno je manjoj mjeri sposobno kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu u odnosu na odraslu osobu. Pregrijavanje za djecu može biti opasno, a također pridonosi tome da neka djeca lošije podnose vožnju, te postaju nemirnija ili osjećaju mučninu u vožnji.

Također, po izlasku iz automobila, dijete čija je odjeća ili kosa oznojena, lošije će reagirati na propuh ili druge atmosferske prilike. Ponekad je potrebno presvući dijete i osušiti mu kosu, što nekad nije praktično ili uopće moguće, a osim toga često nije dobro prihvaćeno od strane djece.

Do znojenja djece u automobilu dolazi zato što su djeca s tri strane gotovo potpuno okružena autosjedalicom, te ako su pravilno (odnosno čvrsto) vezana nemaju mogućnost odvojiti se od autosjedalice kao bi se prozračila ili malo rashladila. Također, odnos površine dječjeg tijela u odnosu na njegovu težinu manji je nego kod odraslih i iz tog je razloga regulacija tjelesne temperature kod djece teža nego kod odraslih.

Kako bi se smanjilo znojenje i pregrijavanje djece u automobilu, nije dobro rješenje upaliti ili pojačati klimu jer djeci može biti hladno za izložene dijelove tijela te svježi zrak može puhati djeci u glavu (pogotovo lice), dok istovremeno leđa, potiljak i guza i dalje ostaju pregrijani. Prilikom korištenja prejake klimatizacije može doći do prehlada, upala uha i glavobolja, a djeca u automobilu neće se ugodno osjećati. Također, ljeti dolazi do opasnosti po zdravlje (odnosno toplotnog udara) uslijed nagle promjene temperature te se nikako ne preporuča da temperatura u automobilu bude znatno niža od temperature vanjskog zraka.

Najbolja pomoć djeci koja omogućava ugodniju vožnju u automobilu je korištenje prozračne zračne podloge AeroMoov. Zračna podloga AeroMoov napravljena je od zrakopropusne trodimenzionalne strukture građene poput pčelinjeg saća koja je nestlačiva, te tako uvijek osigurava optimalnu cirkulaciju zraka oko djeteta. Prekomjerna vrućina brzo se zamjenjuje svježim zrakom iz okoline.

Zahvaljujući prozračnoj strukturi zračnog sloja, dijete lakše kontrolira tjelesnu temperaturu, te se manje znoji. U AeroMoov zračnom sloju na trodimenzionalnu prozračnu strukturu nastavlja se zdravi organski pamuk koji je u doticaju s tijelom djeteta te služi za dodatnu udobnost i mekoću.

Djeci koja se u toplije vrijeme godine voze u kolicima također može pomoći AeroMoov zračna podloga. Postoji posebna inačica podloge prilagođena za kolica, koja će, uz obaveznu kremu za sunčanje, suncobran i krović na kolicima dodatno zaštititi dijete od vrućine i učinkovito spriječiti znojenje. Bilo da je dijete sjedilo i promatralo okolinu ili je čak odspavalo u kolicima, kad iz njih izađe neće imati mokru kosu i odjeću, te će biti spremno za daljnje aktivnosti.

Na zračnoj podlozi AeroMoov nalaze se prorezi za pojaseve kolica odnosno autosjedalice, te je AeroMoov potpuno siguran za korištenje tokom putovanja.

AeroMoov podloge su ugodne za djecu, a istovremeno sprečavaju habanje i prljanje kolica i autosjedalice. Perive su u perilici rublja na 40°C.

AeroMoov zračne podloge dostupne su u četiri veličine koje pristaju gotovo svim sjedalicama i kolicima (skupina 0+, skupina 1, skupina 2/3 i podloga za kolica), te u četiri osnovne boje (antracit, coral, mint i boja pijeska), te svake godine u dvije nove limited edition boje.