Objavljeno

OEKO-TEX® standard

Važno nam je da imate povjerenja u Voksi® proizvode, stoga želimo biti  transparentni oko koraka koje poduzimamo kako bismo osigurali da naši proizvodi budu izrađeni od najmekših i najzdravijih materijala. Nadamo se da će vam ovo olakšati donošenje ispravnih izbora za vašu obitelj.

Mi ne želimo da nam jednostavno vjerujete na riječ oko naših proizvodnih metoda i tvrdnje da izrađujemo sigurne proizvode. Znamo da naši kupci dovoljno brinu o svojoj obitelji i okolini da bi sami pronašli i istražili te stvari. Da bismo vam pružili to jamstvo, svi naši proizvodi s ponosom nose oznaku STANDARD 100 proizvođača OEKO-TEX® klase I, da bi vam pokazali da su proizvodi Voksi® neovisno certificirani kao sigurni i izrađeni bez štetnih kemikalija.

Što je OEKO-TEX® STANDARD 100?

Oeko-Tex® je svjetska asocijacija neovisnih instituta za istraživanje i ispitivanje sigurnosti proizvoda i održive proizvodnje u tekstilnoj industriji. Oeko-Tex® predstavljen je 1992. godine i koristi se za ispitivanje i certificiranje tekstilnih proizvoda.

Tekstilni proizvodi dobivaju certifikat STANDARD 100 ako su na temelju opsežnog OEKO-TEX® kataloga kriterija uspješno testirani od strane jednog od OEKO-TEX® partnerskih instituta za kemikalije koje predstavljaju zdravstveni rizik i stoga doprinose učinkovitoj zaštiti potrošača.

To znači da za proizvod za koji želite certifikat STANDARD 100 testira se svaka komponenta: od patentnih zatvarača i gumba do podstave i konca za šivanje.

 Sustav certificiranja u mnogim je slučajevima sveobuhvatniji i stroži nego što zahtijevaju nacionalni i međunarodni standardi. Stoga Oeko-Tex® želi biti korak ispred. Kriteriji se uzastopno mijenjaju prema novim rezultatima u medicinskoj znanosti. Granične vrijednosti ažuriraju se svake godine.

Potvrda vrijedi 12 mjeseci, a Međunarodna udruga Oeko-Tex® svake godine kontrolira testove, najmanje 25% svih izdanih certifikata dobiveni su putem ispitivanja uzoraka. Oeko-Tex® također kontrolira proizvod jednom godišnje u suradnji s vlasnikom proizvoda kako bi bio siguran da i dalje ispunjava zahtjeve.

Što znači “Klasa I”?

Certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100 sastoji se od četiri klase proizvoda. „Klasa proizvoda I“ namijenjena je bebama i djeci, gdje pripadaju i proizvodi s certifikatom Voksi®.

Osjetljiva koža beba zahtijeva posebnu zaštitu. „Klasa proizvoda I“ najstroža je od sve četiri klase u postupku certificiranja OEKO-TEX®, testirajući proizvode za djecu do tri godine na štetne tvari. Dodatni zahtjev za otpornošću na slinu znači da boje i otisci ne bi trebali puštati boju ili se mrljati kad ih bebe sišu.

Sljedeća tri klase su:

Klasa proizvoda II: Predmeti s izravnim kontaktom s kožom

Klasa proizvoda III: Predmeti bez izravnog kontakta s kožom

Klasa proizvoda IV: Kućni tekstil

Dakle, kada pripremate svoj dom za dijete, proizvode bez kemikalija možete kupiti u svemu, od uređenja sobe i posteljine do pelena i odjeće.

Zašto odabrati proizvode Oeko-Tex®?

  • Proizvodi certificirani OEKO-TEX® ne sadrže otrovne ili alergijske tvari.
  • Proizvode možete odmah upotrijebiti, bez potrebe za pranjem.
  • OEKO-TEX® proizvodi su ekološki prihvatljivi
  • OEKO-TEX® posvećuju veliku pozornost razvoju unutar zakonodavstva, znanosti i organizacija i djeluju brzo prema ukupnoj količini informacija. Manje je vjerojatno da će biti štetne tvari u certificiranom OEKO-TEX® proizvodu u usporedbi s drugima.

Kako mogu znati ima li proizvođač STANDARD 100 prema OEKO-TEX® certifikatu?

Posjetom web stranice OEKO-TEX® uvijek možete saznati je li proizvođač certificiran.

Ovdje pročitajte više o certifikaciji Voksi (navedeno kao HTS BeSafe).