Kako biti pripravan na potres – savjeti za trudnice i obitelji s malom djecom

Potresi su, nažalost, postali naša svakodnevica. Iako ih je teško predvidjeti, njihov utjecaj možemo pokušati umanjiti tako da se adekvatno pripremimo.

Donosimo savjete koji se posebno odnose na trudnice i roditelje s malom djecom.

Priprema prije potresa

Upoznajte svoj dom – informirajte se o evakuacijskom planu ili ga sami izradite ako ne postoji. Istražite najsigurniji i najbrži način da izađete iz stambenog objekta nakon što potres završi. Promotrite i istražite koji su nosivi zidovi u vašem objektu ispod kojih je dobro skloniti se prilikom potresa.

 

Dogovorite točku sastajanja – potres nas iznenadi, a članovi obitelji često ne budu svi na jednom mjestu. Svjesni smo i činjenice kako telefonske linije odmah nakon potresa ne rade kako bismo željeli stoga je preporučljivo dogovoriti mjesto na kojem će se obitelj sastati prvom prilikom nakon potresa. Također, koristite alternativne načine komunikacije poput WhatsApp, Viber ili Messenger poruka.

 

Učvrstite namještaj i uklonite predmete koji bi mogli pasti – provjerite jesu li police, slike i slični predmeti dovoljno učvršćeni. Također, preporučuje se da se i drugi namještaj poput regala ili ladičara učvršćuje u zid kako ne bi došlo do njihovog pomjeranja ili pada. Ovo je važno za obitelji s malom djecom jer čak i u normalnim okolnostima neučvršćeni namještaj može biti opasan za djecu.

 

Upoznajte svoju okolinu – informirajte se koje je područje u vašoj blizini sigurno za boravak na otvorenom nakon ili za vrijeme potresa (sigurna udaljenost od zgrada, kuća s kojih može pasti neki objekt, od reklama ako živite u gradu, od drveća, rasvjetnih stupova i sl.). Grad Zagreb izradio je korisnu kartu.

 

Upoznajte se s evakuacijskim planovima u vrtiću/školi i informirajte dijete o njima – sjećate se igra koju smo igrali kao mališani „Požar, potres, poplava“? Naizgled nevina igra bazično nas uči na koji način se trebamo ponašati pri tim nepogodama zato na sličan način možete objasniti djetetu kako se ponašati prilikom potresa. Važno je i istaknuti kako je teta u vrtiću ili učiteljica u školi netko koga trebaju slijediti i slušati.

 

Prisjetite se prve pomoći – mnogi od nas su zadnji put slušali prvu pomoć za vrijeme polaganja vozačkog ispita. Dobro je podsjetiti se osnovnih pravila i praksi jer je pružanje prve pomoći ukućanima ili susjedima od velike važnosti. Predlažemo da skinete pdf vodič na mobitel. Podsjećamo da u automobilu morate imati prvu pomoć, a da je 112 telefonski broj za hitne slučajeve koji vas preusmjerava na željenu službu.

 

Za trudnice je važno znati alternativu – ako ste trudni, upoznajte se s bolnicama u blizini koje bi mogle biti alternativa ako krenu trudovi, a ne možete doći do svoje matične bolnice. Također, ako vam se približava termin savjetujte se s liječnikom oko toga kako postupiti u hitnom slučaju.

 

 

Automobil kao sigurnije mjesto – ako imate automobil koji vam je na stalnom raspolaganju te se ne nalazi na rizičnom mjestu prilikom potresa, predlažemo da u njemu uvijek držite deku, određene količine vode, ako posjedujete eksternu bateriju za punjenje mobitela ili žicu koju možete uključiti u automobilu. Također, dobro je imati vlažne i suhe maramice i neke od sljedećih namirnica.

 

Pripremite zalihe za hitne slučajeve – sama činjenica da ste se pripremili na neki način na potencijalni potres bit će umirujuća i za vas i za članove obitelji. Predlažemo da u torbi pripremite sljedeće:

 

 

 1. Hranu bogatu nutrijentima – poput protein pločica, orašastih plodova, sušenog voća i slično.
 2. Prenantalne dodatke prehrani i lijekove – lijekovi za bolove, pumpice za alergičare i astmatičare te sl.
 3. Vodu – flaširana voda u dovoljnim količinama za sve članove obitelji
 4. Deke – za odrasle i djecu.
 5. Pribor u slučaju poroda – ručnici, škare, dezinficijens, medicinske rukavice, ulošci i slično.
 6. Odjeću – trenirke, bodije za bebu i slično
 7. Tople cipele/čizme/tenisice
 8. Plastični pribor za jelo – čaše, tanjuri, žlice, vilice i noževi
 9. Dokumenti

Za roditelje s bebom:

 • Toplomjer
 • Knjižica za cijepljenje i zdravstvena iskaznica
 • Čepiće, sirup ili tablete za snižavanje temperature
 • Vlažne maramice
 • Pelene i kremu za osip
 • Sapun
 • Kašice za bebe
 • U slučaju gubitka mlijeka – bočica i nadomjestak
 • Dodatna odjeća i cipelice

Koja dječja oprema vam može biti od koristi?

Na slici je Baby Tula Lite nosiljka – ona se može spremiti i nositi kao torbica

 • Nosiljkamala je i lagana te ju je jako pospremiti. Kad je koristite dijete je u vašem zagrljaju i osjeća sigurnost, a vi se možete tako posvetiti drugim članovima obitelji.
 • Kolica kolica mogu biti korisna posebno u periodu nakon potresa, da smirite bebu, da u njima zaspi i da u njih pohranite stvari koje imate za nju. Ako ste u mogućnosti, držite ih blizu vrata, u prtljažniku automobila ili u garaži.
 • Putni krevetićmnogi se roditelji odluče ići na put odnosno tamo gdje se osjećaju sigurnije. Tu je putni krevetić odličan izbor jer pruža siguran kutak za spavanje i igranje za vaše mališane u bilo kojem smještaju da se nalazite.
 • Zimska vrećavrijeme nakon potresa provodimo vani na otvorenom stoga je važno da je vaša beba utopljena, a zimska vreća je praktično rješenje koje može zamijeniti dekice.
 • Omiljena igračka ako vaš mališan ima omiljenog plišanca ponesite ga jer će mu biti poznato i sigurno utočište.
 • Za trudnicetajice, grudnjak za dojenje i sl. – sve što može pomoći da se osjećate udobnije i ugodnije, a da vam je dojenje praktično.

Za vrijeme potresa

Ako ste u kući:

 • Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojite što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreni prostor podalje od građevina.
 • Sakrijte se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida.
 • Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja.
 • Ako ste u krevetu kada počne potres – čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurnije mjesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi o snažnom nosivom zidu.
 • Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor.
 • Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kablovi, plinske cijevi…)
 • Nikako nemojte koristiti dizala.

Ako ste u automobilu:

 • Zaustavite se brzo, ali sigurno i ostanite u vozilu.
 • Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova.
 • Budite oprezni – nakon potresa moguća su oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova.
 • Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjerite neće li Vaše vozilo otežavati korištenje hidranata

Ako ste pod ruševinama:

 • Ne palite šibice ili upaljače.
 • Kretanje smanjite na minimum.
 • Pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće.
 • Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da Vas spasioci mogu pronaći.
 • Koristite zviždaljku, ako je imate.
 • Ne vičite ako ne morate – vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Nakon potresa

Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla, ono može trajati i do nekoliko mjeseci nakon potresa. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni utoliko što mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ostanite mirni i strpljivi. Pregledajte ozlijeđene te pružite prvu pomoć ranjenim osobama. Ako kod sebe imate viška deka, mobitel ili slično, pomozite osobama oko sebe.

 • Ako ste trudni ili imate djecu, a idete u sklonište, obavijestite volontere i zadužene osobe o vašem stanju.
 • Dječja kolica mogu biti nepraktična ako je došlo do pucanja tla ili su se pojavile neravnine. U tom slučaju su marame ili nosiljke praktičnije, sigurnije i bolje rješenje.
 • Dojenje je najprirodnija i najbolja hrana za vašu bebu. Osim što dijete dojenjem dobije sve potrebne hranjive tvari, ono dobije i imunitet. Dojenje je i proces koji povezuje majku i dijete stoga može djelovati utješno u stresnim situacijama, naravno ako je majka u mogućnosti dojiti.
 • Ako izdajate mlijeko, informirajte se na koji način se djetetu daje mlijeko putem bočice i drugih pomagala. Važno je da se uređaji za izdajanje redovito moraju čistiti te da se mlijeko treba pohraniti u hladnjaku.
 • Majke koje doje mogu nastaviti dojiti čak i ako su doživjele stres – jako je važno da im se pruži nutrijentna hrana i tekućine. Kao što smo već spomenuli, dojenje omogućava da beba bude u toplom i u blizini majke što povoljno djeluje na osjećaj sigurnosti.
 • Pripremite nadomjestke u slučaju da ne možete dojiti. Najbolje je da na raspolaganju imate manje bočice jer se smjesa baca nakon što dijete jede jer je nije moguće pohranjivati. Također, imajte na umu da ćete otežano moći čistiti i prati bočice pa se savjetuje da ih imate nekoliko. Zbog miješanja nadomjestka od velike je važnosti imati dovoljno vode.
 • Trudnice se trebaju odmarati koliko je moguće i piti dovoljno tekućine. Nakon smirivanja situacije, savjetuje se posjeta liječniku ili savjetovanje telefonskim putem.

Ne zaboravite, još uvijek je u tijeku pandemija COVID-19 virusa stoga je važno i dalje pridržavati se epidemioloških preporuka. Pripremite dezinficijense i maskice. U slučaju putovanja ne zaboravite pravilno vezati djecu u autosjedalicama te ih skinuti iz zimskih jaknica.

Ako smatrate ovaj članak korisnim, predlažemo da ga podijelite kako bismo podigli razinu informiranosti građana u slučaju ponovnog potresa.

 

IZVORI:

AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION: Earthquake preparedness for pregnant women and families with infants: http://www.getreadyforflu.org/

ZDRAVSTVENO UČILIŠTE ZAGREB:http://ss-zdravstveno-uciliste-zg.skole.hr/upload/ss-zdravstveno-uciliste-zg/newsattach/147/Prva_pomoc_-_SKRIPTA.pdf

URED ZA UPRAVLJANJE U KRIZNIM SITUACIJAMA GRADA ZAGREBA:https://www.zagreb.hr/UserDocsImages/arhiva/uhs%20LETAK%20potres%20karta.pdf[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

MENU